Kaptunk anyósoméktól egy gyönyörű házi hízott kacsát, benne egy hatalmas májjal. Hmm. istenien nézett ki.
Feldaraboltuk a kacsát, ez volt a karácsonyi menünk, az aprólékból leves, a többiből sült lett.
Tepertőt és májat sütöttem, hát a tepertőm nem mindig sikerül, de most, isteni finom lett... :)
Kacsatepertő
A hájat feldaraboltam kb. 2*2 cm kockákra és alacsony hőfokon kisütöttem. A végén amikor már szép lett a színe löttyintettem bele egy kis tejet, gyorsan lefedtem (mert nagyon köpköd).Kiszedtem és hűlhetett egy kicsikét, no nem sokat ,mert mindenki rászabadult, sokáig nem húzta :)
Sült kacsamáj
Feldaraboltam a májat, beletettem a kicsit hűlt zsírba, beízesítettem tettem bele 1 szép fej hagymát félbevágva és 3 fokhagymát. kb. 25 percig sült. akkor jó, ha egy tűvel megszúrjuk már nem vérzik.
Kiszedtem egy jénainak az aljába rendeztem. A zsírt még tovább sütöttem amíg a víz elpárolgott belőle.
Aztán a májra szűrjük a zsírt, teljesen el kell fednie. Kihűlés után mehet a hűtőbe, dermedni.
Kenyérrel, hagymával kitűnő fogás válik belőle.
De például a szilveszteri hidegtálamhoz is ebből használtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése