2013. február 24., vasárnap

Rakott karfiol




Nálunk ez egy elég sűrűn előforduló étek, mert szerencsére mindenki szereti.
Hol csak karfiolból, hol pedig (mint most is) vegyesen brokkolival készül.
Lehet variálni ki mit, szeret, azt teszi bele, nálunk a sonka jött be jobban, de mehetne bele bacon, esetleg párizsi, maradék csirkehusi…stb.
A tetejére imádom a besamelmártást, de ha nem szeretitek, akkor simán tejföllel is le lehet önteni.
A variációk száma végtelen lehet  :)
És akkor a recept:

Hozzávalók:
2 fej karfiol (vagy 1 karfiol 1 brokkoli)
ételizesítő
30 dkg sonka
Besamel:
50 gr vaj
2 púpos ek liszt
5 dl tej

őrölt szerecsendió
pici fehér bors
15 dkg trappista sajt esetleg füstölt sajt

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban forralok vizet, amit 1 jó nagy kanál Vegetával ízesítek, kell bele rendesen, mert különben a karfiol íztelen lehet. Amikor felforr, a víz bele teszem a karfiolt és előfőzöm 5-10 percig, még nem teljesen puha, leszűröm. Egy jénai edényt kivajazok, meghintem, zsemlemorzsával ebbe teszem a leszűrt, lecsöpögtetett karfiolokat. Kis kockára vágom a sonkát és a karfiolok közé szórom. 
Besamelhez a vajat felolvasztom, majd a lisztet elkezdem pirítani, (nem barnára) majd felöntöm a tejjel, ízesítem a fűszerekkel és sűrűre főzöm. Leöntöm a karfiolokat besamelmártással és megszórom még reszelt sajttal, kis vajdarabkákat elhelyezek a tetején és már mehet is a sütőbe 200°-on 40-50 percre, amíg szép színe nem lesz.
Szeretem benne, hogy így nem száraz, finoman tocsog a mártástól.
Próbáljátok, ki megéri.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...