A kezdők
bejglije, ez volt életem első, de nem utolsó bejglije.
Eddig mindig
kaptunk, a nagyszülőktől, de idén ki szerettem volna próbálni, nekem hogy megy.
No meg kíváncsi voltam más ízesítésre is nem csak a hagyományosra. Isteni finom
lett. Nem lett tökéletes, hibát hibára halmoztam, de az enyém. Rosszul tekertem
fel, az első adagot nem szurkáltam meg. A gesztenyés lágy lett ezáltal kissé
szétfolyt, de az íze mindent visz.
Viszont a marcipános tökéletes lett, igaz
akartam bele tenni egy sor meggyszemet is, de kimaradt.
Mára mind
egy szemig elfogyott és sikert is aratott. :D
Hozzávalók:
A tészta:
1 kg liszt
400 g vaj
100 g zsír
1 tojás
+ 2
tojássárgája
25 g élesztő
100 g cukor
3 dl tej
késhegynyi
szódabikarbóna
+ 3 tojás
szétválasztva a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt
kevés cukorral és kb 1 dl langyos tejben felfuttattam. A szódabikarbónával
elkevert lisztet és a vajat, zsírt a dagasztóba tettem, átdolgoztattam. Majd
hozzákevertem a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt is. Kidagasztottam,
már ameddig ezt a rengeteg tésztát elbírta szegény gépem, a végén kézzel
átdagasztottam. Zacsiba tettem, másnapig hűtőben pihentettem.
6 felé
vettem a tésztát és megpróbáltam téglalap alakúra kinyújtani. Nem kell
lisztezni a nyújtólapot nem fog leragadni. No,s én elkövettem azt a hibát, hogy
a vékonyabbik oldalról tekertem fel, pedig a hosszabbik oldalról kell.
Megtöltöttem
a töltelékekkel, szorosan feltekertem, majd lekentem a hosszanti irányból a
kikevert tojássárgákkal. Kitettem hűlni, amikor megszáradt a teteje, lekentem
keresztben a kissé felvert fehérjékkel, hurkapálcikával megszurkáltam. Amikor
ez is megszáradt 170°-os előmelegített sütőbe tettem, kb. 40 percig sütöttem.
Egy tepsibe
nekem 3 tekercs fért el.
Töltelékek,
amiket érdemes előző nap elkészíteni:
200 g
marcipánmassza
5 ek amaréla
meggy leve
A marcipánt
aprítóban átkevertem a meggy levével, ezáltal egy jól kenhető krémet kaptam.
Csokis-gesztenyés
1
gesztenyemassza (250 g)
90 ml
tejszín
100 g
étcsokoládé
100 g
fehércsokoládé (esetleg tejcsoki)
400 g darált dió
200 g cukor
100 g mazsola
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja
½ ampulla narancsaroma
1.5 dl vizet feltettem a cukorral melegedni, addig melegítettem, míg a cukor elolvadt, hozzáadtam a mazsolát, fahéjat, citromhéját és a narancsaromát, elkevertem, majd a dióra öntöttem. Jól átkevertem és félretettem másnapig.
350 g darált mák
200 g cukor
150 ml tej
100 g kandírozott narancshéj (apróra vágva)
½ a ampulla narancsaroma
1 citrom reszelt héja
Nagyon ügyes vagy! Hiába, át kell esni előbb-utóbb ezen is, a bejgli-sütésen... :))) BUÉK Nektek! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, aranyos vagy! Már évek óta készültem rá :D
Törlés