2015. július 13., hétfő

Kókuszkrémes csiga

Vendégségbe készültünk, gondoltam készítek egy kevés csigát
Nem akartam csak simán kakaósat, fahéjasat vinni, gondolkodóba estem…
Vajon mivel tudnám feldobni, végül a kókuszkrém jutott az eszembe, nem is olyan régen ettem az esküvői változatát. Reméltem a csigáimban is megállja a helyét. Így lett!!!
Nagyon finom, nem túl száraz mini csigáim lettek.
Hm… egy próbát biztosan megér!


Hozzávalók:
500ml tejtermék (nálam 1 nagy doboz tejföl és a többi tej)
4 tojás
200 g olvasztott vaj
2 kk só
10-15 evőkanál cukor
50 gr friss élesztő
1 kg liszt + 3-4 evőkanál

2ek porcukor + 1ek kakaó
2ek porcukor + 1ek fahéj
2 tojásfehérje
150 g porcukor
100 g kókuszreszelék
 50 g darabolt dió

Elkészítés:
Kikevertem a tojásokat a cukorral, sóval, majd tejet és vajat is hozzákevertem. Az élesztőt pici tejben cukorral felfutattam és a liszttel együtt a keverékhez adtam.
Bedagasztottam, a tészta kicsit ragadós és lágy lett, de ilyennek is kellett lennie, majd liszttel meghintettem, és letakarva hűtőbe tettem.
(Az első adagot már 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető, semmi baja nem lesz.)
Másnap a hűtőből kivéve, lisztezett felületen átgyúrtam, 2 felé vettem, a felét visszatettem a hűtőbe.
A másik felét is 3 felé vettem, (kisebb csigákat szerettem volna) cipóformára igazítottam és letakarva hagytam pihenni 20 percet.
Az egyik kinyújtott tésztát megkentem olvasztott vajjal és megszórtam porcukros kakaóval.  A másik tésztát pedig a fahéjas porcukorral.
Rudakká tekertem, majd felszeleteltem 3cm darabokra.
A sütőpapiros tepsin, 30 percig keltek, majd tojássárgával lekentem.



190°-os sütőben aranyszínűre sütjük. kb. 20 perc kellett neki.
Eddig a szokásos csiga recept, de most jön a java!!!

Kókuszkrém:
Gőz fölött a tojásfehérjéket a cukorral habosra kevertem, majd a tűzről lehúzva belekevertem a kókuszreszeléket.
Hűlni hagytam.

A harmadik kinyújtott tésztát megkentem a kókuszkrémmel 1/3-val, kiraktam egy sor dióval.
Rudakká tekertem, majd felszeleteltem 3cm darabokra.
A sütőpapiros tepsin, 30 percig keltek, majd tojássárgával lekentem.

190°-os sütőben aranyszínűre sütjük. kb. 20 perc kellett neki.

A másik hűtőbe visszatett tésztát ugyanúgy megkentem kakaóval-fahéjjal-kókuszkrémmel.
Lett egy rakás csigám, el is vittem egy jó nagy tállal és még itthonra is maradt a gyerekeknek!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...