Vendégségbe készültünk, gondoltam készítek egy kevés csigát…
Nem akartam csak simán kakaósat, fahéjasat vinni,
gondolkodóba estem…
Vajon mivel tudnám feldobni, végül a kókuszkrém jutott az
eszembe, nem is olyan régen ettem az esküvői változatát. Reméltem a csigáimban is megállja a helyét. Így lett!!!
Nagyon finom, nem túl száraz mini csigáim lettek.
Hm… egy próbát biztosan megér!
Hozzávalók:
500ml tejtermék (nálam 1 nagy doboz tejföl és a többi tej)
4 tojás
200 g olvasztott vaj
2 kk só
10-15 evőkanál cukor
50 gr friss élesztő
1 kg liszt + 3-4 evőkanál
2ek porcukor + 1ek kakaó
2ek porcukor + 1ek fahéj
2 tojásfehérje
150 g porcukor
100 g kókuszreszelék
Elkészítés:
Kikevertem a tojásokat a cukorral, sóval, majd tejet és
vajat is hozzákevertem. Az élesztőt pici tejben cukorral felfutattam és a
liszttel együtt a keverékhez adtam.
Bedagasztottam, a tészta kicsit ragadós és lágy lett, de
ilyennek is kellett lennie, majd liszttel meghintettem, és letakarva hűtőbe
tettem.
(Az első adagot már 3 óra múlva lehet használni, de akár
következő nap este is megsüthető, semmi baja nem lesz.)
Másnap a hűtőből kivéve, lisztezett felületen átgyúrtam, 2
felé vettem, a felét visszatettem a hűtőbe.
A másik felét is 3 felé vettem, (kisebb csigákat szerettem
volna) cipóformára igazítottam és letakarva hagytam pihenni 20 percet.
Az egyik kinyújtott tésztát megkentem olvasztott vajjal és
megszórtam porcukros kakaóval. A másik
tésztát pedig a fahéjas porcukorral.
Rudakká tekertem, majd felszeleteltem 3cm darabokra.
A sütőpapiros tepsin, 30 percig keltek, majd tojássárgával
lekentem.
190°-os sütőben aranyszínűre sütjük. kb. 20 perc kellett
neki.
Eddig a szokásos csiga recept, de most jön a java!!!
Kókuszkrém:
Gőz fölött a tojásfehérjéket a cukorral habosra kevertem,
majd a tűzről lehúzva belekevertem a kókuszreszeléket.
Hűlni hagytam.
A harmadik kinyújtott tésztát megkentem a kókuszkrémmel
1/3-val, kiraktam egy sor dióval.
Rudakká tekertem, majd felszeleteltem 3cm darabokra.
A sütőpapiros tepsin, 30 percig keltek, majd tojássárgával
lekentem.
190°-os sütőben aranyszínűre sütjük. kb. 20 perc kellett
neki.
A másik hűtőbe visszatett tésztát ugyanúgy megkentem kakaóval-fahéjjal-kókuszkrémmel.
Lett egy rakás csigám, el is vittem egy jó nagy tállal és még itthonra is maradt a gyerekeknek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése