Arra gondoltam az év első receptje még kapcsolódhat az ünnepekhez. :)
Anyukám, ha töltött káposztáról volt szó, mindig savanyú káposztából készítette.
Aztán amikor bekerültem a férjem családjába ott ettem először szabolcsiasan, edés káposztával. Azóta imádom. Karácsonykor kötelező, bár általában anyós szokta akkor elkészíteni, de nálunk is gyakori vendég.
Hatalmas dicséretet kaptam tőle, hogy olyan apróra készítettem a tekercseket, ahogy anno a Dédi mama készítette. Hm. Ez aztán az elismerés.
Hozzávalók:
500 g sertéslapocka
120 g rizs
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
pirospaprika
só
bors
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 üveg paradicsomlé
150 g füstölt szalonna
1 fej édes káposzta
A lapockát megdaráltam, majd egy tálba téve hozzáadtam a
rizst. A hagymákat felkockáztam, olajon megpirítottam, majd pirospaprikával
megszórtam, ráöntöttem a húsra és a rizsre. Hozzáadtam a sűrített
paradicsomot, sót, borsot, összezúzott fokhagymákat. Az egészet jól
összedolgoztam.
A káposzták közepét ék alakban kivágtam, forrásban lévő
vízbe helyeztem fejjel lefelé.
A levelek szépen sorban leválnak a káposztáról, ezeket kiszedegettem.
A levelekről a vastag eret levágtam, kétfelé hasítottam, majd a tölteléket
beleraktam. Kicsi, tölcsér alakú formákat kaptam.
A megmaradt káposztaleveleket hosszú csíkokra vágtam és a
fazék aljára szórtam, megszórtam az apróra vágott szalonnával, és kör alakban
leraktam a töltött káposztákat. Addig pakolgattam, míg elfogyott a káposztám, a
tetejére is hagytam a csíkokra vágott káposztákból. A fazekat felengedtem annyi
vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és feltettem főni.
Mielőtt puhára főne, felöntöttem a paradicsomlével. Fedő
alatt hagyom, hogy puhára főjön.
Ízlés szerint tejföllel tálaltam. No és persze frissen sültkenyérrel.